Forom
Image default
Bedrijven

De mysterieuze maar overheerlijke oester

Ze zouden goed zijn voor je libido en ontzettend lustopwekkend zijn. Ze zijn zowel geliefd als gehaat. Soms kun je er een pareltje in vinden of zelfs meerdere parels. De oester is met recht mysterieus te noemen, maar is bovenal erg lekker. Mits je de ziltige en soms zoete smaak kunt waarderen uiteraard. Oesters kunnen uiteenlopend smaken, afhankelijk van de soort. Er zijn twee groepen. Zo heb je de bolle creuse oester en de platte oester. Men in Nederland is dol op de ziltige Zeeuwse platte, maar Belons (een platte oester uit Bretagne), de kruidige en romige Gillardeau en de Zeeuwse creuse gaan er ook erg goed in. En vergeet bovenal de volle oester Fines de Claires niet. Deze oester doet het goed bij beginners.

Meneer of mevrouw de oester?

Een oester is een tweekleppig weekdiertje en heeft een zogenaamde mantel. Dit is het buitenste laagje van de oester. Tevens heeft een oester een maagje, een hart, spieren, nieren, een mond en bloedvaten. Met de kieuwen kan een oester zichzelf voeden met kleine alg delen. De spieren zorgen ervoor dat de oester de twee kleppen kan openen en sluiten. Zo kan een oester zichzelf beschermen, mocht dit nodig zijn. Overigens kun je deze kleppen niet zomaar even openkrijgen. De oester heeft daarnaast een geslacht. Je kunt dus te maken hebben met een mannetje of vrouwtje. Bovendien wisselen oesters ook weleens van geslacht én kan het weleens voorkomen dat ze op een bepaald moment twee geslachten hebben.

Een gezonde lekkernij voor velen

Oesters zijn uitermate gezond voor je. Zo zitten ze boordevol zink en magnesium. Daarnaast doen ze het prima in een caloriearm of cholesterolarm dieet. Je kunt oesters bestellen Utrecht als je op zoek bent naar een heerlijk aperitiefje uit de zee, waar je jouw gasten een plezier mee doet. De oester wordt veelal gezien als luxeproduct. Een oester kun je rauw eten, maar ook kort bereiden in de oven. Eigenlijk bestaan er superveel verschillende bereidingswijzen. De meeste mensen zijn echter dol op een rauwe oester, die je bijvoorbeeld kunt besprenkelen met een theelepeltje wijnazijn waar een klein gesnipperd uitje en wat citroen en kruiden doorheen gemengd zit. Oesters bestellen Utrecht doe je als je lekker wilt experimenteren met oesters.

Pareltjes

Er zijn oesters die parels aanmaken. Dit komt niet veel voor en daardoor is het redelijk zeldzaam. Dit kan ervoor zorgen dat oesters erg waardevol zijn. Een oester vormt een parel als ze bijvoorbeeld aangevallen worden door een boorslak en gewond zijn. Er wordt dan een parelzakje aangemaakt en laagje voor laagje gevormd. De boorslak kan soms zelfs verdwijnen in de parel. Parelvondsten komen dus vaker voor en wellicht heeft dit te maken met de kleine indringers die boorslakken heten.

https://bramfreshfood.nl/oesters-bestellen-utrecht/