Forom
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen personeelsadministratie en salarisadministratie

Wanneer je een groot of een klein bedrijf hebt moeten er verschillende dingen worden geregeld, denk hierbij aan de salarisadministratie en de personeelsadministratie. Dit kan een bedrijf zelf doen maar wanneer het om een groot bedrijf gaat is dit vaak te veel werk en wordt het door een HRM manager gedaan. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen salarisadministratie en personeelsadministratie?

Bij de salarisadministratie is er veel papierwerk aanwezig, het bestaat uit verschillende berekeningen en formulieren. Het gaat hierbij om je loonstroken of om een jaaropgaven. Deze papieren kunnen van belang zijn wanneer het gaat om je pensioen of om verschuldigde bedragen zoals de loonbelasting te berekenen.

Bij personeelsadministratie gaat het om hele andere gegevens. Hierbij moet je denken aan het identiteitsbewijs, loonbelastingverklaringen en arbeidscontracten. Andere zaken zoals pensioenen of een auto van het bedrijf worden ook in de personeelsadministratie vastgelegd. Wanneer en andere subsidies worden aangevraagd of andere bedragen als gift worden gegeven wordt dit allemaal geregistreerd in de personeelsadministratie. Hierbij kun je denken aan reiskostenvergoeding en tot beschikking gestelde spullen door de werkgever voor de werknemer.

Dit zijn taken die bedrijven zelf kunnen doen, er kan ook gekozen worden om de salaris uitbesteding uit handen te geven en door een administratiekantoor te laten doen. De personeelsadministratie kan ook uit handen worden gegeven net als andere zaken rondom het personeel zoals werving en selectie. Hiervoor kun je aankloppen bij een HR adviesbureau, deze zullen een HR adviseur aanwijzen die je bedrijf kan helpen met de personeelszaken en andere zaken. Een HR adviseur kan namelijk ook andere gedeeltes overnemen die veel tijd kosten zoals het houden van sollicitatiegesprellen. Wanneer je hier iemand ander voor inzet hou je zelf veel tijd over voor andere dingen, tijd die jij beter in je bedrijf kan steken. Wil je meer informatie over personeelsadministratie en salarisadministratie kan je een kijkje nemen op www.cbbs.nl.

Voor meer info : http://www.cbbs.nl