Hoe we het kerstfeest nu kennen, is niet het feest wat we altijd al hebben gekend. Door de jaren heen is er heel wat veranderd aan het kerstfeest. Vroeger ging iedereen op kerstavond met het hele gezin naar de nachtmist om middernacht, daarna gingen de gezinnen weer naar huis thuis lekker warm te eten. Het kwam vaak voor dat ze de dag erna nog een bezoekje brachten aan de kerk om daar kerstliedjes te zingen. In deze intieme familie kring werd dan de geboorte van jezus gevierd. Cadeautjes werden toen nog niet gedaan tijdens kerst, dat deden ze doen tijdens sinterklaas.

Als we terug gaan in de geschiedenis heeft het kerstfeest verschillende oorsprongen. Een daarvan is dat de Kelten en Germanen rond 25 december de winter wenden filmen. Dit feest werd gevierd met de rede te bedanken voor wat er nog komen gaat. De Romeinen vierde het licht feest, hiermee dachten ze aan Mithras die op 25 december geboren was. Dit was een god die het licht was waardoor er een populair lichtjesfeest van gemaakt werd.

De kerstboom was vroeger al niet weg te denken tijdens het kerstfeest. Vroeger werd dit pas net voor kerst gedaan, nu staat de kerstboom er zodra sinterklaas is afgelopen. Ook werden er eerst geen cadeautjes onder de kerstboom gelegd. Ook droegen ze nog geen kerst trui rond de kerstdagen. Het is wel altijd al een feest geweest dat draait om gezelligheid en het bij elkaar komen van de families. Dingen zoals het kersstalletje komen nog wel terug maar vooral bij oudere mensen, bij de jonge gezinnen zie je dit minder vaak terug komen. Jonge gezinnen vinden het tegenwoordig leuk om foute kersttrui kopen tijdens deze dagen. Deze truien kun je tegenwoordig overal vinden in verschillende soorten en maten, op www.uglyxmas.be zijn er ook erg veel leuke truien te vinden. Neem dus gerust een kijkje!

Voor meer info : http://www.uglyxmas.be