Forom
Image default
Bedrijven

Hoe verzorg je je hout?

Wanneer je bezig bent met een project waar veel hout in verwerkt zit, is het van belang om dit hout te beschermen. Wanneer je onbewerkt hout in gebruik neemt, zullen er ontzetten snel gebruikerssporen op te zien zijn. Als je dit wilt voorkomen, dien je het hout te bewerken met bijvoorbeeld houtlak. Wat zijn hiervoor de beste producten?

Een vroeger veel gebruikte stof is de stof carboleum. Deze stof was een stroperige lichtbruine vloeistof die voortkwam uit het proces van steenkooldestillatie. Deze stof werd in korte tijd razend populair doordat het relatief goedkoop en makkelijk te maken was. Ook waren de eigenschappen voor het verduurzamen van hout erg goed. Tegenwoordig is de stof in erg veel landen verboden. Dit heeft te maken met de schadelijke stoffen in de vloeistof: deze bevat onder ander teer, antraceen en fenol. Enkele van deze stoffen kunnen bij langdurige blootstelling verschillende vormen van kanker veroorzaken. Naast deze nadelen kunnen de stoffen uit de vloeistof ook schade aan de luchtwegen veroorzaken. Ook veroorzaakt de stof bij aanraking brandwonden. Kortom, deze stof is erg gevaarlijk, en vooral voor de dagelijkse consument die niet weet hoe hij met deze stof om moet gaan erg listig.

Omdat de stof verboden is, is men na het verbod op zoek gegaan naar een vervanger voor de giftige substantie. Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om op een legale manier carboleum kopen, maar er zijn veel vervangers voor. Eén van deze vervangers is bijvoorbeeld Moose Färg VASA SVART. Dit product is een ecologisch verantwoorde vervanger van het giftige carboleum. In tegenstelling tot carboleum, heeft dit product ook een erg fijne geur, wat het werken er mee een pretje maakt. Het hanteren van de kwast vergt wat oefening, maar met de juiste uitleg moet het voor iedereen, zelfs beginners, goed te doen zijn om het hout in de lak te krijgen.

 

Voor meer info : https://www.forom.nl