Forom
Image default
Bedrijven

Wat is de digitale handtekening

Vandaag de dag zie je de digitale handtekening eigenlijk overal terugkomen. Het is een manier om de juistheid van digitale informatie te bevestigen. Het is vergelijkbaar aan de handgeschreven handtekening onder papieren documenten. De digitale handtekening bestaat uit digitale gegevens die gekoppeld zijn aan een digitaal document. Je hebt hierin drie verschillende soorten: de gewone elektronische handtekening, de geavanceerde digitale handtekening en de gekwalificeerde digitale handtekening. De gewone digitale handtekening is gekoppeld aan digitale gegevens zoals bijvoorbeeld een e-mail of een document. deze wordt dan gebruikt voor het bevestigen van de identiteit van de zender. Wanneer je de geavanceerde digitale handtekening gebruikt kunnen documenten over het internet verzonden worden voor ondertekening. Hier is een unieke code verbonden aan het document die aantoont van waar het afkomstig is. Hierdoor is de veiligheid hoger en daarom wordt deze als betrouwbaar en rechtsgeldig gezien. De gekwalificeerde elektronische handtekening is een handtekening die verbonden is aan gekwalificeerd document. Dit wil zeggen dat er een digitaal bestand toegevoegd is aan het oorspronkelijke document. Dit is een rechtsgeldig bestand.

 

Een digitale handtekening bestaat meestal uit twee soorten algoritmen. Je hebt er een om de identiteit te bevestigen van degene die de informatie ondertekent en de ander is om te bevestigen dat de informatie niet door derden is aangepast. De combinatie van deze twee vorm dan de digitale handtekening. Wat vergelijkbaar is aan papieren documenten is dat de digitale handtekening geen honderd procent garantie op veiligheid geeft. Net zoals op papier kan ook de digitale handtekening vervalst worden. Het is dus niet altijd volledig betrouwbaar. Het kan zijn dat een derde de sleutel heeft bemachtigd. De certificaten daarachter kunnen ongeldig zijn of het vercijferingssysteem kan gebroken zijn.

 

De meest voorkomende versie van de digitale handtekening is de geavanceerde digitale handtekening. Je kunt zo bijvoorbeeld je belastingaangifte ondertekenen. Ook scholen en universiteiten maken er vaak gebruik van om hun studenten gegevens te laten bevestigen. Sommige werkgever laten hun werknemers ook de urenregistratie zo ondertekenen.

 

Voor meer info : https://www.mysolution.nl/nl-NL/Home