Forom
Image default
Bloemen

De Impact van de Turkse Mot op de Kwaliteit van Gerbera's

De Turkse mot, een plaag die in de afgelopen jaren steeds vaker voorkomt in kassen en tuinen, vormt een ernstige bedreiging voor de kwaliteit van gerbera’s. Deze nachtvlinder, wetenschappelijk bekend als Chrysodeixis chalcites, legt haar eitjes op de bladeren van planten, waarna de uitgekomen rupsen zich voeden met het bladgroen. Dit kan leiden tot aanzienlijke schade aan de planten en een vermindering van de bloemkwaliteit. In dit artikel bespreken we de impact van deze plaag en hoe u deze kunt bestrijden.

Herkenning van de Turkse Mot

De Turkse mot is te herkennen aan haar goudgele tot bruine kleur en een spanwijdte van ongeveer 40 mm. De rupsen zijn groen van kleur en kunnen tot 40 mm lang worden. Ze zijn vooral ’s nachts actief, wat de detectie en bestrijding bemoeilijkt.

Schade door de Turkse Mot

De voeding van de rupsen resulteert in gescheurde en aangevreten bladeren, wat de fotosynthese van de plant vermindert. Dit heeft direct invloed op de groei en bloei van de gerbera’s, waardoor de kwaliteit van de bloemen afneemt. Bovendien kan de aanwezigheid van de Turkse mot leiden tot secundaire infecties door schimmels en bacteriën op de beschadigde plantendelen.

Bestrijdingsmethoden

Voor de bestrijding van de Turkse mot is het essentieel om een geïntegreerde aanpak te hanteren. Dit omvat preventieve maatregelen, zoals het gebruik van insectengaas en het regelmatig inspecteren van de planten op tekenen van de plaag. Biologische bestrijdingsmethoden, zoals het uitzetten van natuurlijke vijanden, kunnen ook effectief zijn. 

Conclusie

De Turkse mot vormt een significante bedreiging voor de kwaliteit van gerbera’s. Door de plaag vroegtijdig te herkennen en een geïntegreerde bestrijdingsstrategie toe te passen, kunnen telers de schade beperken en de kwaliteit van hun bloemen waarborgen. Het is van cruciaal belang om alert te blijven op de aanwezigheid van deze plaag en tijdig actie te ondernemen om de impact op de gerberateelt te minimaliseren.

https://www.hortipro.com/ziektes-en-plagen/turkse-mot/