Forom
Image default
Boeken en Tijdschriften

De Geschiedenis van het Messen Slijpen

Gereedschap van steen werd al 75.000 jaar geleden op meerdere manieren geslepen tot een scherp stuk steen. In het zuiden van Afrika maakte ze spitste speerpunten door met kracht technieken een ruwe steen om te slaan tot scherpe punt.

Deze techniek werd in Afrika uitgevonden en werd vervolgens verspreid naar andere continenten. Het maken van scherp gereedschap was een uitkomst voor de mensheid, want het bood een betere kans om te overleven. Met een grote keuze aan slijpgereedschap hadden de moderne mensen een grote kans tot overleven. Zij zijn zo’n 60.000 jaar geleden uit Afrika vertrokken.

Dit is volgens een studie uit Colorado bewezen. Sinds dat mensen weten hoe messen gebruikt moeten worden, hebben we een oplossing gevonden om ze te slijpen. Westerse messen slijpers zijn daarentegen direct terug te vinden uit de “moletas” van Noord Italië. De moletas waren messen slijpers die van dorp tot dorp reisden om hun slijp services aan te bieden. Zij kwamen oorspronkelijk uit de vallei van Val Rendema in de Dolomieten Alpen van Italië. Het heeft minder dan 30 jaar geduurd voordat de groep met honderden leden werd uitgebreid.

Helaas werd er in de Benelux veel gevochten over de gebieden waar messen en zwaarden geslepen werden, net zoals dat eerder in Italië het geval was. Hierom werd er een vakbond opgericht om deze meningsverschillen op te lossen.

Bijna iedere grote stad in de Benelux had wel één moleta. De moleta droegen een grote hoed en werden op iedere hoek van de straat gevonden, zij slepen je mes op een slijpwiel dat met een pedaal werd aangedreven.

In 1910 werden de moleta’s succesvoller en waren ze instaat om met paard en wagen door het land te trekken. Rond 1930 konden ze hun slijpgereedschap in vrachtauto’s verplaatsen.

Tegenwoordig bestaan er nog enkele moleta’s. Echter zal iemand nu eerder zelf een mes slijpen. Je kunt gemakkelijk online een wetsteen bestellen. Met gemakkelijk te gebruiken systemen, zoals een slijp systeem dat de slijphoek voor je vasthoudt, kan iedereen een moleta worden. Iedereen kan tegenwoordig een extreem scherp mes bij zich dragen.

Voor meer info : https://willemwever.kro-ncrv.nl/