Forom
Image default
Dienstverlening

De Persoon Die Rouwverwerking Kan Vereenvoudigen

Rouwverwerking is een vorm van therapie die iemand in staat stelt om rouwende gevoelens op een gezonde manier te uiten. Het wordt gezien als een veilig en effectieve manier om iemands emotionele stabiliteit weer terug te krijgen. 

Dit gezegd hebbende, is het vinden van de juiste vakkundige om dit programma te begeleiden onontbeerlijk. Rouwverwerking wordt door psychologen, de kerk, maatschappelijke werkers, pastoors en priesters aangeboden. Deze mensen nemen de rol van een hulpverlener zodat de cliënt zijn ervaring kan doorgeven tijdens de duur van het programma.

Ze hebben geen specifieke doelen en hebben geen bepaalde verwachtingen, maar slechts het verlangen om iemand te helpen weer een normale emotionele staat te bereiken zodat hij weer effectief kan functioneren.

Er is niet een bepaalde vakkundige die de opdracht heeft om het te doen. Feitelijk gezien kunnen velen dit doen, zolang ze uitgerust zijn met de kennis over de basis dingen zoals charisma om vertrouwen op te bouwen en het opzetten van vriendelijke relaties. Het is belangrijk voor de hulpverlener in de rouwverwerking om deze kwaliteiten te hebben, zodat ze de taken succesvol uit kunnen voeren.

De hoofdzaak is om ruimdenkendheid uit te stralen om de vrijheid van uiting van emoties, gedachtes, angsten, en teleurstelling tegenover het verlies van een geliefde of bezit toe te staan. Normale gevoelens die getoond worden zijn woede, schuldgevoel, verwarring en verdriet. Veranderingen in het gedrag zijn bijvoorbeeld chaotische gedachtes, moeite met beslissingen nemen en veranderingen in het slaapgedrag.

Rouwverwerking helpt de client de ware situatie inzien, wat uiteindelijk tot acceptatie leidt. Talrijke activiteiten kunnen tegelijkertijd gedaan worden, zoals schrijven, tekenen, naar muziek luisteren, collages maken, en andere gelijkaardige activiteiten die helpen met het uiten van verborgen gevoelens.

Kennis van therapeutische communicatie en goed op de manieren van de cliënt letten, warmte of zorg uitstralen, en “actief luisteren” zijn ook vitale vaardigheden die bij een hulpverlener aanwezig moeten zijn.

Deze professionelen moeten ook nauwgezet non-verbale vaardigheden zoals het juiste oogcontact, gezichtsuitdrukking, manier van praten en lichaamstaal oefenen, omdat deze vier categorieën de grootste impact hebben op het behalen van herstel.

Dit programma kan gedaan worden op een afgelegen, geïsoleerde plek waar de behoefte aan privacy voldaan kan worden. Het kan in een kliniek zijn, een vergaderruimte, kerk, ziekenhuis, en vele andere plekken, zolang het niet de standaarden van privacy breekt.

Het is ook niet beperkt tot één person. Hulpverlening kan ook gedaan worden door een koppel, een groep mensen, families en gemeenschappen. Natuurlijk verschillen de behoeftes van één client tot de ander, en de aanpak moet specifiek zijn.

Service Haarlem psychologen

Voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/haarlem/