Forom
Image default
Energie

Mooi jaren ‘30 huis gekocht? Let hierop!

Jaren ‘30 huizen zijn mateloos populair, en dat is niet zonder reden. Het zijn immers de allerlaatste huizen van voor de massaproductie. Maar ondanks dit feit zijn er wel een paar nadelen die aan de huizen zijn verbonden. De jaren ‘30 zijn inmiddels al bijna een eeuw geleden, en dat betekent dat veel dingen in het huis ook al bijna een eeuw oud zijn. Van onhandigheden tot regelrechte gevaren: er zijn zeker een paar dingen die je mogelijk nog op moet knappen. Waar we je meer aanraden te beginnen is de bedrading, slechte bedrading kan zelfs brand veroorzaken. Elektricien Alkmaar zal je helpen de bedrading helemaal veilig te maken.

Bedrading: risico’s en kansen

We vertelden al dat oude bedrading een groot probleem kan worden. Hoe kan dat? Dit alles heeft te maken met capaciteit. Als je namelijk te veel stroom door een draad dwingt wordt het draad warm, dit is ook hoe een broodrooster werkt. Maar terwijl je in een broodrooster gloeiend hete draden wil is dit in je muren niet het geval. De draden van de jaren ‘30 voldeden aan lager eisen dan de draden van nu, en een wasmachine gaan die oude draden verre van fijn vinden. Maar als je de kabels dan toch moet laten vervangen biedt dat ook kansen. Zo kan je nu meteen op alle plekken waar men in de jaren ‘30 geen stopcontact nodig had een stopcontact plaatsen.

Oude leidingen zijn levensgevaarlijk

In een jaren ‘30 huis zal je vaak ook nog jaren ‘30 leidingen aantreffen. Dit zijn leidingen uit de tijd dat een loodgieter ook echt lood goot. Maar tegenwoordig weten we dat loden leidingen levensgevaarlijk zijn. Loden leidingen laten constant kleine looddeeltjes los, en er is inmiddels bekend dat die deeltjes veel ziektes kunnen veroorzaken. In de meeste huizen zijn die leidingen inmiddels wel vervangen, maar we raden je alsnog aan om het nog even goed na te lopen.