Een heerlijk Spaans gerecht: patatas bravas. Specifiek komt dit recept uit Madrid. Het vertaald zich ruw als ‘pikante aardappelen’. Dat komt naast de marinade ook door een hete tomatensaus. Dit noemen ze ‘salsa brava’. Vaak eet je het als een tapasgerecht in cafés als aperitiefhapje. Als diner klaarmaken? Dat kan ook natuurlijk. Het hoofdingrediënt zijn vastkokende aardappels waar je verschillende fijne soorten voor hebt. Daarover later meer. Het volgende recept is voor 6 tot 8 personen. Ingrediënten– 800 gr. vastkokende aardappels – 2 lepels olijfolie – knoflook (2 teentjes) – zout, chilivlokken, paprikapoeder en rozemarijn (vers of gedroogd) Bereiding van het recept
De saus De saus varieert van stad tot stad. In Madrid gebruiken de inwoners tomatensaus met rode peper en een beetje azijn. Soms voegen ze ook nog andere ingrediënten toe. Elke kok maakt ‘zijn/haar’ speciale saus met geheime ingrediënten.
De juiste aardappels Er zijn verschillende soorten vastkokende aardappels. Een hele fijne soort voor dit gerecht is de nicola aardappel. Deze aardappel heeft een licht-zoete smaak. Hij heeft een lange en ovale vorm. In Nederland wordt hij in Zeeland gekweekt en geoogst. Deze soort is in 1964 ontstaan en komt oorspronkelijk uit Duitsland. De soort is speciaal geteeld voor zijn goede kookeigenschappen. Perfect voor dit recept dus. Naast de oven kan je het ook gebruiken voor koken, frituren, pureren of poffen. Goed bestand tegen de droogte kan dit ras het hele jaar in de schappen van je supermarkt liggen. Hij wordt echter geoogst van ongeveer half september tot en met begin november. Deze aardappel kan je lang bewaren: 1 tot 3 weken. Natuurlijk wel op een donkere en droge plaatst waar nog verse lucht bij komt. Stop ze daarom ook niet in een afgesloten (plastic) zak. Zie je enkele blauwe plekken? Dit zijn (net als bij ons) stootplekken en maakt het zacht & beetje rot. Behandel ze dus zeer voorzichtig.
Smaak De smaak, zoals eerder vermeld, is een beetje licht-zoet. Echter, hoe langer je deze soort bewaart, hoe sterker deze zoete smaak wordt.
Grauwe kleur Het kan mogelijk zijn dat sommige varianten van deze soort tijdens het koken een beetje grauw worden. Oplossing? Een paar druppels citroen of azijnsap toevoegen aan het water, dan is dit zo opgelost. |