Forom
Image default
Eten en drinken

Hoe maak je heerlijke Patatas bravas?

Een heerlijk Spaans gerecht: patatas bravas. Specifiek komt dit recept uit Madrid. Het vertaald zich ruw als ‘pikante aardappelen’. Dat komt naast de marinade ook door een hete tomatensaus. Dit noemen ze ‘salsa brava’. Vaak eet je het als een tapasgerecht in cafés als aperitiefhapje. Als diner klaarmaken? Dat kan ook natuurlijk. Het hoofdingrediënt zijn vastkokende aardappels waar je verschillende fijne soorten voor hebt. Daarover later meer. Het volgende recept is voor 6 tot 8 personen.

Ingrediënten

– 800 gr. vastkokende aardappels

– 2 lepels olijfolie

– knoflook (2 teentjes)

– zout, chilivlokken, paprikapoeder en rozemarijn (vers of gedroogd)

Bereiding van het recept

  1. De oven verwarm je als eerste voor op 200 graden. Daarna kan je de bakplaat met een laagje (herbruikbaar) bakpapier bedekken.
  2. Schil en snijdt de aardappelen in stukjes. Redelijk groot: beste is namelijk in 6 stukjes verdelen.
  3. Meng de rest van de ingrediënten (olijfolie, knoflook, kruiden) door elkaar in een grote kom. De aardappelstukjes mogen daarna erbij, zorg dat de aardappelen de kruidenmix goed opnemen. Wees niet bang om hier je handen voor vuil te maken.
  4. Pak de bakplaat en verspreid hierover de aardappelen. Schuif daarna de plaat in de oven en bak het gerecht in 20 tot 25 minuten gaar. Het is klaar wanneer het mengsel er goudbruin uit ziet, blijf dus goed opletten.
  5. Hierna haal je de plaat uit de oven en laat het gerecht even afkoelen. Wat je hier lekker bij kunt serveren, is mayo of curry. Maar ook zonder is dit een heerlijk gerecht!
  6. Eet smakelijk! Laat ons zeker weten wat je van dit gerecht vond.

 

De saus

De saus varieert van stad tot stad. In Madrid gebruiken de inwoners tomatensaus met rode peper en een beetje azijn. Soms voegen ze ook nog andere ingrediënten toe. Elke kok maakt ‘zijn/haar’ speciale saus met geheime ingrediënten.

 

De juiste aardappels

Er zijn verschillende soorten vastkokende aardappels. Een hele fijne soort voor dit gerecht is de nicola aardappel. Deze aardappel heeft een licht-zoete smaak. Hij heeft een lange en ovale vorm. In Nederland wordt hij in Zeeland gekweekt en geoogst.

Deze soort is in 1964 ontstaan en komt oorspronkelijk uit Duitsland. De soort is speciaal geteeld voor zijn goede kookeigenschappen. Perfect voor dit recept dus. Naast de oven kan je het ook gebruiken voor koken, frituren, pureren of poffen. Goed bestand tegen de droogte kan dit ras het hele jaar in de schappen van je supermarkt liggen. Hij wordt echter geoogst van ongeveer half september tot en met begin november.

Deze aardappel kan je lang bewaren: 1 tot 3 weken. Natuurlijk wel op een donkere en droge plaatst waar nog verse lucht bij komt. Stop ze daarom ook niet in een afgesloten (plastic) zak. Zie je enkele blauwe plekken? Dit zijn (net als bij ons) stootplekken en maakt het zacht & beetje rot. Behandel ze dus zeer voorzichtig.

 

Smaak

De smaak, zoals eerder vermeld, is een beetje licht-zoet. Echter, hoe langer je deze soort bewaart, hoe sterker deze zoete smaak wordt.

 

Grauwe kleur

Het kan mogelijk zijn dat sommige varianten van deze soort tijdens het koken een beetje grauw worden. Oplossing? Een paar druppels citroen of azijnsap toevoegen aan het water, dan is dit zo opgelost.