Forom
Image default
Gezondheid

Gezondhied

“Let je wel op de vitamientjes?” is een bekende uitspraak van overbezorgde moeders die alleen het beste voor hun kind willen. Natuurlijk schuilt er wel een kern van waarheid in deze veelgehoorde spreuk, om gezond te blijven dien je nou eenmaal voldoende vitamines binnen te krijgen. Maar wat zijn eigenlijk vitamines, welke soorten heb je allemaal en wat doen ze allemaal met je? Daar lees je in dit artikel meer over.

Vitamines zijn chemische verbindingen, je hebt verschillende soorten vitaminen die elk een verschillende oorsprong en werking in het menselijk lichaam hebben. De een maakt het lichaam zelf aan en de andere soort wordt uit de voeding gehaald. Elke vitamine speelt dus zijn eigen rol in het beschermen, onderhouden en opbouwen van je lichaam.

Vitamine A: Zit oorspronkelijk in veel dierlijke producten en wordt ook dor ons eigen lichaam aangemaakt. De vitamine heeft werking op vernieuwing en bescherming van de huidcellen.

Vitamine B: is zelf geen vitamine maar eerder een verzamelnaam voor meerdere vitaminen die min of meer op elkaar lijken. Zo hebben de ondersoorter weer een nummer achter de naam zoals bijvoorbeeld vitamine B12 die je zenuwstelsel goed onderhoud en vitamine B6 die werkt in de aanmaak van serotine.

Vitamine C: is een van de bekendste vitaminen. Deze vitamine komt voor in veel fruitsoorten. Ook is deze in koolachtige groenten te vinden. De stof helpt bij de vorming van bindweefsel en speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van onze weerstand.

Vitamine D: deze stof word aangemaakt door je eigen lichaam. Hoe meer je buiten in de zon bent hoe meer je aanmaakt. Als je dus teveel binnen zit of in donkere tijden leeft bouw je snel een tekort op.

Vitamine E: komt voor in producten als olie, brood, granen en noten. Een vitamine E tekort komt in Nederland dan ook weinig voor. De vitamine beschermt de cellen, celwand, aderen en weefsel. Als de vitamine wordt verhit wordt deze afgebroken en dus onbruikbaar.

Vitamine K: is verantwoordelijk voor de stolling van het bloed en het stimuleert het metabolisme. Viiral baby’s hebben een tekort aan vitamine K, het is daarom zeker aan te raden om deze voedingssupplementen te geven om bijvoorbeeld een hersenbloeding te voorkomen.

Voor meer info : http://www.topvitamins.nl