Forom
Image default
Meubels

5 redenen waarom je elke dag je bed moet opmaken

Er zijn veel verschillende excuses te bedenken om je bed niet op te maken, waaronder de bekende: “ik heb geen tijd”. Wees nu eens eerlijk, hoelang duurt het daadwerkelijk om je bed representatief te maken? Als je er meer dan 1 minuut over doet ben je al aan de slome kant. Even snel je kussens op kloppen en je dekbed recht leggen hoeft niet meer dan 10 seconden te duren.

Naast dat dit er gewoonweg een stuk netter uit ziet, heeft je bed opmaken nog andere, wellicht onverwachte, voordelen.

1. Zo begin je je dag goed

Alhoewel een kleine prestatie lijkt, zet het opmaken van je bed wel de toon voor je dag. Een productieve start van je dag resulteert over het algemeen in een productieve dag.

William McRaven, commandant in het Amerikaanse leger, deed ooit de volgende uitspraak: “Als je elke ochtend als eerste taak je bed opmaakt, heb je de eerste taak van de dag productief volbracht. Het geeft je een (klein) trots gevoel en moedigt je aan om de volgende taken ook productief te zijn”.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de ochtend hun bed opmaken, meer productieve taken op een dag voltooien dan mensen die dat niet doen. 

+1 voor het opmaken voor je bed dus!

2. Het heeft invloed op de rest van je kamer

Ruim jij altijd je kamer op, maar maak je niet je bed op? Dan is de kans groot dat je kamer er nog steeds rommelig uit ziet. Gelukkig is het tegenovergestelde ook waar: Een schoon, opgemaakt bed doet het lijken dat je kamer meer opgeruimd is dan het in werkelijkheid misschien is. 

Oh, dus dan hoef ik nooit meer mijn kamer op te ruimen? Dat helaas wel. Maak je van je bed opmaken in de ochtend een gewoonte, dan is de kans groot dat je overige rommel in je kamer ook eerder opruimt. 

Begin elke dag bij je bed, en wie weet volgt je rommelige bureau of je overvolle kast. Zoals ze altijd zeggen, een goed begin is het halve werk.

Tip voor senioren

Over het algemeen is het voor senioren gemakkelijker om een senioren boxspring te onderhouden. Dit komt omdat dit vaak deelbare bedden zijn, wat betekent dat het bed in het midden gesplitst kan worden. Hierdoor ontstaat er een ruimte waardoor ouderen eenvoudig de twee lossen kanten kunnen verschonen. Een seniorenbed kopen is dus voor de ouderen onder ons een goed idee.

3. Het verhoogt je productiviteit

Volgens Charles Duhigg, auteur van het boek ‘The Power of Habit’, wordt het opmaken van je bed een sleutelgewoonte, iets wat de hele dag door een reeks andere goede beslissingen of gewoontjes op gang brengt. Hierdoor krijg je een gevoel van leiding (over je eigen leven).

Ook schrijft Duhigg dat deze gewoontes leiden tot een sterker gevoel van zelfbewustzijn en een hogere productiviteit.

4. Je bed opmaken verlaagt je stressniveau en verbetert je humeur

Je slaapt zo’n 8 uur per dag. Dit betekent dat je zo’n een derde van je leven doorbrengt in je slaapkamer. Het uiterlijk van je slaapkamer kan dus redelijk wat impact hebben op je humeur. Een rommelig bed helpt niet bij het verbeteren van je humeur. Het is lastig om je kalm en ontspannend te concentreren als je omringt bent met desorganisatie.

Het goed opmaken van je bed zorgt ervoor dat je hele kamer er een stuk beter opgeruimd uitziet. Hierdoor staat een subtiele en rustigere sfeer. Het opgemaakt bed toont aan dat je om jezelf en je huis geeft, en dat helpt je humeur zonder twijfel te verbeteren.

5. Last but not least: het ziet er gewoon beter uit

Stel je eens voor, je komt een hotelkamer binnenlopen. Wat is het eerste dat in het oog valt? Een netjes opgemaakt bed. Dit geeft je een gevoel van euforie en rust.

Pak nu eens dezelfde situatie, maar stel je dan voor dat het bed niet opgemaakt is en de lakens totaal verkreukeld zijn. Welk gevoel krijg je nu? De meeste mensen zouden direct gaan klagen bij het hotel, en terecht.

Wat het precies is, is lastig uit te leggen. Misschien komt het door de rust die het uitstraalt, maar een net opgemaakt bed ziet er nou eenmaal een stuk beter uit dan een niet opgemaakt bed.

Wat staat je te doen?

Dus. Wat houdt je nog tegen? Ren naar je slaapkamer en begin je bed op te maken! Doe dit consistent, elke dag, direct na het opstaan en ervaar veel verschillende voordelen.

En geloof me, die 20 seconden die nodig zijn voor het opmaken van je bed zou je anders toch niet nuttiger besteden. Het is niet zo dat je aan het eind van de dag enorm baalt dat je in de ochtend 20 seconden verloren bent aan het opmaken van je bed. Sterker nog, je zult er de gehele dag door profijt door ervaren, moeten we Charles Duhigg geloven.

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/boxsprings/