Het is onzin dat een weekje sap drinken je lichaam reinigt. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Een sapkuur van 3 dagen volgen is  populair bij mensen die een start willen maken met een gezonde levensstijl. Maar er circuleren nogal wat misverstanden.

Wat is het voordeel van een sapkuur 3 dagen?

Je lichaam is vervuild met allerlei afval- en gifstoffen. Hierdoor voel je je uitgeput, slap en depressief. Af en toe een sapkuur van 3 dagen reinigt je lichaam. Maar dat is onzin. Het is erg gemakkelijk om het milieu overal de schuld van te geven, maar daar is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor. Mensen voelen zich vaak loom omdat ze een ongezonde levensstijl hebben. Een sapkuur van 3 dagen is vaak een begin van een gezonder leven. Als ze dat gezonde patroon volhouden, dan voelen ze zich daarna inderdaad beter. Maar dat heeft niets met de sapkuur te maken.

Is het slecht voor de gezondheid?

Een sapkuur is slecht voor je gezondheid Dat is iets te stellig. Een sapkuur van 3 dagen kan niet zo veel kwaad. Je krijgt niet alle benodigde voedingsstoffen binnen, maar het lichaam heeft ook reserves. Daar kun je wel tegen. Na een paar dagen begint het tekort aan koolhydraten zijn tol te eisen. De hersenen hebben koolhydraten nodig om goed te functioneren. Als ze deze niet krijgen via de voeding, dan gaat ze een beroep doen op de eigen suikervoorraad en spierweefsel afbreken. Spieren heb je nodig om je lekker fit en krachtig te voelen. Je was de sapkuur begonnen om je algehele conditie te verbeteren. Dat doe je niet door je spierweefsel af te breken. Je reinigt je lichaam pas echt goed als je in een kuuroord een sapkuur volgt onder professionele begeleiding, in combinatie met massages, meditaties en lange wandelingen.