Forom
Image default
Woning en Tuin

Hoe diep moet je een aardpen slaan

Om je woning te beschermen tegen blikseminslag is bliksembeveiliging erg belangrijk. Wanneer je woning niet is voorzien van een goede bliksembeveiliging, is het mogelijk dat de aangesloten apparaten onder te veel spanning komen te staan en vervolgens kapotgaan. En dat is niet het enige probleem. Er zal namelijk ook veel schade zijn aan het dak, scheuren in de muren of het pand kan zelfs volledig afbranden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Met een aardpen slaan zorg je ervoor dat in het geval van overspanning, dat de ontsnappende stroom de aarde in wordt geleid.  

Hoe gaat het in zijn werk?

De aardpen is een lange pen die kortsluiting kan voorkomen. De aardpen kan zowel binnen in de woning aanwezig zijn of in de tuin. Bij de meeste nieuwbouwwoningen is de aardpen vaak al aanwezig, zo niet dan moet je nog een aardpen laten slaan.

Een aardpen kan je niet eenvoudig zelf aanbrengen. We adviseren je daarom om deze installatie uit te laten voeren door een erkende specialist. De aardpen moet namelijk aangesloten worden aan het elektrisch circuit en wel tot op dieptes van meer dan 6 meter de aarde in worden gedreven. Dit verschilt natuurlijk bij iedere woning. Allereerst wordt er gekeken naar de grondsoort en de benodigde lengte van de aardpen, om de juiste weerstand te bereiken. Het hele proces zal ongeveer één uur duren.

Schakel altijd een professional in

Niet alle grondsoorten zijn even geschikt voor een aardpen en dit proces moet volgens verschillende richtlijnen voldoen om bliksemschade te voorkomen. Het is daarom noodzakelijk dat een specialist de bodemgrond gaat onderzoeken en vervolgens de aardpen op een correcte wijze aanbrengt.

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan