Forom
Image default
Woning en Tuin

Waarvoor dienen een woonverzekering en een inboedelverzekering

In een woonverzekering is samengebundeld een opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je woning (opstal). De voorwerpen in de woning worden verzekerd met een inboedelverzekering. Daarmee zijn ze verzekerd voor inbraak-, diefstal-, ontploffings-, brand-, storm- en waterschade. We laten de aansprakelijkheidsverzekering nu verder buiten beschouwing. We doen hier geen vergelijkingen van woonverzekeringen. Daarvoor verwijzen we je naar woonverzekering bij overstappen.nl.

Hypotheek en verzekeringen

Als je een hypotheek op je huis hebt, dan zal de verstrekker een goede opstalverzekering vereisen. Voor het afsluiten van een hypotheek geldt geen maximumleeftijd. Maar de premie van een overlijdensrisicoverzekering, die door hypotheekverstrekkers wordt geëist, wordt met de leeftijd bij afsluiting wel steeds hoger en bij een bepaalde leeftijd is die verzekering niet meer af te sluiten.

Opstalverzekering

Als je geen hypotheek (meer) hebt, dan heb je de keuze tussen wel of geen opstalverzekering afsluiten. Doorgaans heb je een huis die qua waarde aansluit bij je inkomen. Als je die compleet zou verliezen, door een brand bijvoorbeeld, dan begin je dus weer bij nul en betaalt naast de maandelijkse hypotheekaflossingen en opstalverzekeringspremie, meer voor je overlijdensrisicoverzekering. Dat is een forse last. Ook als je er niet (meer) toe verplicht bent, is het nemen van een opstalverzekering aan te raden.

Inboedelverzekering

Hoeveel heb je te verliezen als je inboedel verloren mocht gaan, en wat betekent dat dan voor je. Als je dan geen geld hebt om de verloren spullen te vervangen, dan kan dat afhankelijk van wat verloren gaat, heel vervelend gaan uitpakken. Luxe spullen verliezen, is heel jammer, maar nog overzienbaar. Bij compleet verlies van je woning, wat doe je dan. Stel je hebt een opstalverzekering en het verlies van je woning is daarmee gedekt, maar dan nog sta je zonder inboedelverzekering voor een grote uitgave, zoals voor keukenspullen, meubels, geluidsinstallatie, televisie(s), misschien een computer en ga zo maar door. Wil je weten wat de kosten zijn, kijk dan naar inboedelverzekering bij overstappen.nl.

Conclusie

Als je een opstal- en een inboedelverzekering afsluit, dan is het aan te raden om die beide bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Dat voorkomt discussies over wie wat bij schade gaat betalen. Een woonverzekering combineert die beide. Kijk eens voor een vergelijking op woonverzekering bij overstappen.nl. Er is genoeg aanbod van inboedelverzekeringen en vergelijken van offertes van verzekeringsmaatschappijen kan de moeite waard zijn. Kijk ook voor een vergelijking van inboedelverzekeringen op inboedelverzekering bij overstappen.nl.