Forom
Image default
Woning en Tuin

Zijn jaloezieën altijd de betere optie in vergelijking met gordijnen?

Een van het snels overgeslagen onderwerp bij een opknapbeurt is het bekleden van ramen. Meer dan alleen decoratie is raamdecoratie belangrijk om hinderlijk zonlicht, geluiden en nieuwsgierige blikken uit je huis te weren. Voor velen komt het neer op gordijnen of jaloezieën. Net als muurverf kunnen jaloezieën en gordijnen een ruimte ingrijpend veranderen, met voordelen die bij het verbouwen gemakkelijk over het hoofd gezien worden. Als je huis naar een opfrisbeurt snakt, zijn de eerste dingen die in je opkomen vloerrenovatie of een frisse verflaag. Jaloezieën en gordijnen zijn echter essentieel voor elke verbouwing, omdat ze niet alleen een opmerkelijke waarde aan je huis toevoegen, maar ook de stijl verhogen en de isolatiemogelijkheden vergroten. Afgezien van persoonlijke smaak kan het moeilijk zijn te bepalen of je het beste kunt kiezen voor jaloezieën, gordijnen, of beide, en wat de mogelijkheden heeft om elke kamer van je huis werkelijk te verfraaien. Maar welke soort raamdecoratie is nou beter? Gordijnen of jaloezieën?

Stijl

Kiezen tussen jaloezieën en gordijnen zou afhangen van de sfeer en inrichtingsstijl die je nastreeft. Overgordijnen passen standaard gemakkelijk bij een grote verscheidenheid van inrichtingsstijlen, omdat ze er zijn in verschillende kleuren, diktes, en patronen. Zo zijn bijvoorbeeld transparante gordijnen uitstekend geschikt om een luchtige en lichte stemming uit te stralen in een Scandinavische of minimalistische inrichting. Aan de andere kant zijn rijke en zwaardere gordijnstoffen zoals fluweel een ideaal pak voor een warme en eigentijdse inrichting.

Ook jaloezieën zijn in staat veelzijdigheid te tonen. Meer ruimten verankeren inrichtingsstijlen als Scandinavisch of een strakke industriële uitstraling met het gebruik van jaloezieën. Zuiver witte jaloezieën stralen een soort klassieke koloniale schoonheid uit, terwijl houten jaloezieën goed zijn om de hotelsuite look in een huis te bereiken.

Als kosten een belangrijk punt zijn, merk dan op dat gordijnen vaak goedkoper zijn dan jaloezieën. Dit komt omdat zachte stoffen materialen meestal goedkoper zijn dan houten/kunststof jaloezieën. Bovendien vergt de constructie van jaloezieën meer werk, wat tot hogere prijzen leidt. De prijzen kunnen ook variëren naargelang de soort materialen of texturen. Zo kunnen bijvoorbeeld suède/velours gordijnen nog steeds duurder zijn dan houten jaloezieën. Een andere budgetvriendelijke manier is het gebruik van vervangers. In plaats van natuurlijke zijde te gebruiken, kies je gordijnen van kunstzijde om de high-end, Europese stijl te verkrijgen. Op dezelfde manier zijn, als het om jaloezieën gaat, materialen als vinyl betaalbaarder dan hout, aluminium, of rolgordijnen met structuur.

Als je op zoek bent naar gemakkelijk onderhoud, zijn gordijnen een betere optie dan jaloezieën. Het schoonmaken van gordijnen kost minder tijd. Afhankelijk van de stofsoort kan de glans gemakkelijk hersteld worden door ze chemisch te reinigen en in de machine te wassen.

Elke lamel van de horizontale jaloezieën moet handmatig schoongemaakt worden, omdat vuil en stof zich gemakkelijk op de lamellen verzamelen. Rolgordijnen zijn echter comfortabeler te onderhouden met minimaal veeleisende schoonmaakbeurten zoals chemisch reinigen, vlekreiniging, of met de hand wassen. Wat duurzaamheid betreft, kunnen rolgordijnen een moeilijke keuze zijn. Net als andere stoffen kunnen gordijnen na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan zonlicht en regelmatig wassen.

Het belangrijkste doel van een raambekleding is het tegenhouden van natuurlijk zonlicht. Als het op lichtbeheersing aankomt, winnen dus dikke, verduisterende gordijnen van zwaardere materialen zoals suède of brokaat. Gordijnen mogen dan geweldig zijn in het buiten houden van licht, ze kunnen helaas niet veel doen aan het regelen van de hoeveelheid licht die doorfiltert. Jaloezieën bieden meer lichtregeling, winden op voor volledig zonlicht, of stellen de lamellen juist af om de gewenste hoeveelheid zonlicht binnen te laten.

 

 

https://www.raamdecoratie.com