Forom
Image default
Woningen

In 4 stappen je huis in Hilversum verkopen… een checklist

Je woont in Hilversum en de beslissing is gevallen: je gaat je huis in verkopen! Heel goed, maar wat nu? Met deze checklist houd je overzicht en blijf je op de juiste koers. Want het avontuur gaat nu pas beginnen… 

De stappen bij het verkopen van je huis:

Nodig een verkoopmakelaar uit

Nodig een goede verkoopmakelaar uit. Al is het alleen maar om te polsen wat ze voor jou zou kunnen betekenen (en welk prijskaartje daar aan zou hangen). Verder kan een vakbekwame makelaar uit Hilversum wellicht een grove indicatie geven over hoeveel jouw huis ongeveer waard kan zijn, wat de ervaringen zijn m.b.t. de huizenverkoop in jouw buurt en misschien wat toelichting geven op specifieke vragen die in jouw unieke situatie van toepassing zijn. Dit soort gesprekken zijn gratis en vrijblijvend.

Taxatie van je huis

Je moet natuurlijk weten voor hoeveel je jouw huis te koop kan zetten. Hiervoor schakel je een taxateur in. Op basis van een aantal (vaste) punten wordt jouw huis dan gewaardeerd en er wordt een vraagprijs bepaald. Het loont om hiervoor bij verschillende partijen offertes op te vragen. De prijzen onderling kunnen verschillen. 

Beslis: wat ga je zelf doen en wat besteed je uit?

Voor het geval je er nog niet helemaal uit bent, nu is het moment om te beslissen wat je zelf wilt doen en welke “onderdelen” van het verkoopproces je wilt uitbesteden. Als je graag alles zelf in de hand houdt (of geen geld wilt besteden aan een verkoopmakelaar) dan zul je er zelf voor moeten zorgen dat: 

  • de wereld te weten komt dat jij je huis wilt verkopen;
  • er foto’s komen t.b.v. publicatie(s);
  • afspraken kunnen worden gemaakt met geïnteresseerden;
  • bezichtigingen worden begeleid;
  • onderhandelingen worden gevoerd.

Je kunt er ook voor kiezen om een verkoopmakelaar in te schakelen voor (een deel van) deze taken. Overigens, de tarieven van verkoopmakelaars kunnen enorm veel verschillen. Ook hier loont het om bij diverse aanbieders te informeren naar de prijs en welke diensten ze hier voor leveren. 

Notaris

Via een notaris laat je de contracten opmaken die gemoeid zijn bij het verkopen van je huis. Zij begeleiden jou bij dit deel van de verkoop van je huis. Ook informeren zij het kadaster zodra de verkoop een feit is. Hier geldt ook weer: vraag offertes bij diverse notarissen!  Globaal komt het dus neer op bovenstaande 4 stappen… valt eigenlijk best mee toch?

 

Voor meer info : https://www.vanderhelm.nl/