Forom
Image default
Woningen

Nieuw slot: waar moet je op letten?

Het slot op jouw deur is aan vervanging toe. Of er nu een sleutel in is afgebroken, het slot versleten is, of je de sleutels kwijt bent en het niet wilt riskeren dat er ingebroken wordt, het is hoog tijd om een nieuw slot te kopen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je in één keer de juiste aankoop maakt. Je wilt natuurlijk wel dat je weer even door kan met jouw slot. Het is dan ook wel belangrijk om te weten waar je naar moet kijken bij jouw aankoop van een cilinderslot.

 

SKG keurmerk

Wat je veel zal zien bij een cilinderslot is een SKG keurmerk van drie sterren of vier sterren. Dan is natuurlijk wel de vraag wat zo’n SKG keurmerk betekent. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een onafhankelijke stichting die sloten keurt op inbraakpreventie. Hoe meer sterren hoe langer een inbreker erover doet om in te breken. Bij SKG 4 sterren doet een inbreker er al langer dan 5 minuten over om binnen te komen. Een inbreker zal het dan ook snel opgeven voordat deze binnen is. Een hoger SKG keurmerk betekent dus dat jij gerust kan slapen.

 

Soort sleutel

Er zijn ook verschillende soorten sleutels voor cilindersloten. Zo heb je bijvoorbeeld een keersleutel en een snijsleutel. Een snijsleutel is een vrij traditionele sleutel. Sloten met een snijsleutel zijn wel ook vaak gevoeliger voor lockpicken. Een keersleutel heeft gaatjes aan de zijkant van de sleutel. Deze is dan ook minder gevoelig voor lockpicken omdat het een niet zo traditioneel soort slot is.

 

Het belangrijkste om op te letten bij de aankoop van een sleutel is eigenlijk het SKG keurmerk. Als deze vier sterren is, dan kan je er van uit gaan dat een inbreker niet zomaar binnenkomt. Hoe langer een inbreker erover doet, des te groter de kans dat deze het uiteindelijk opgeeft. Een ander belangrijk punt om op te letten is het soort sleutel. Een snijsleutel is vaak gevoeliger voor lockpicken, terwijl een keersleutel dit weer lastiger bij is. Jouw cilinderslot hier op toetsen is dus een erg goede manier om er zeker van te zijn dat jij gerust kan slapen, wetend dat niemand jouw slot open kan breken.