Forom
Image default
Zorg

Wat is de VGZ collectiviteitskorting?

VGZ (Stichting Volksgezondheidszorg) is een particuliere zorgverzekeraar, met ruim 4,2 miljoen verzekerden in Nederland. Zoals veel zorgverzekeraars, wordt er bij VGZ ook een zogeheten collectiviteitskorting aangeboden. Maar wat betekent dit nu precies? En is dit een goede manier om op uw maandelijkse zorgkosten te besparen? Hieronder vindt u wat handige tips als u erover denkt een vgz collectiviteitskorting aan te schaffen.

 

Besparen met de vgz collectiviteitskorting?

Zeker in tijden van stijgende kosten kan het handig zijn om eens kritisch naar uw zorgverzekering te kijken. Misschien betaalt u wel te veel, of mist u nuttige kortingen in uw huidige zorgpakket. Het loont eigenlijk altijd om één keer per jaar een zondagmiddag uit te trekken voor een analyse van de zorgverzekering. Geen leuk karweitje, maar wel iets dat u honderden euro’s op jaarbasis kan opleveren. Reken maar uit: als u per maand 20 euro minder betaalt, is dat al 240 euro op jaarbasis. Dat is een leuk weekendje weg.

 

Waar moet u naar kijken?

Een collectiviteitsverzekering kan een manier zijn om uw zorgkosten wat te drukken. Zoals de naam al suggereert, gaat het hier om een collectieve verzekering, die wordt afgesloten op basis van een grotere groep. Doorgaans zijn dit werknemers van hetzelfde bedrijf, patiëntenverenigingen of leden van een sportclub. Het nut van een collectieve zorgverzekering zit in de korting op de premie, die ook wel de collectiviteitskorting wordt genoemd. In sommige gevallen kan deze korting behoorlijk oplopen. Hier moet wel bij worden aangetekend dat de maximale wettelijke korting voor de collectieve basisverzekering sinds 2020 is verlaagd van 10 procent naar 5 procent. Het onderscheid in de premies van individuele en collectieve verzekeringen is dus wel wat kleiner geworden. Vanaf 2023 verdwijnt de collectiviteitskorting bovendien voor de basisverzekering. Toch kan het, afhankelijk van uw zorgsituatie, alsnog lonen een collectiviteitskorting te overwegen.

 

Ben ik altijd goedkoper uit?

Hoe u verzekerd bent, hangt af van de zorg die u nodig hebt. Voor veel mensen kan een vgz collectiviteitskorting lonen. Zij maken gebruik van de zorg die wordt aangeboden binnen het pakket, en profiteren van de korting op de premie. Als uw maandelijkse zorgkosten echter relatief laag zijn, kan het ook voorkomen dat u zelfs met de vgz collectiviteitskorting oververzekerd bent. Dan betaalt u dus eigenlijk voor diensten in uw pakket waar u niet of nauwelijks gebruik van maakt. Het goed in kaart brengen van uw precieze zorgwensen, en de verschillende verzekeringen die dit aanbieden, blijft dus noodzakelijk. Neem de tijd om verschillende aanbiedingen te vergelijken. Houdt tegelijkertijd in uw achterhoofd dat de vgz collectiviteitskorting doorgaans afhankelijk is van bepaalde voorwaarden. Als u niet langer aan deze voorwaarden voldoet, – bijvoorbeeld omdat u niet meer deelneemt aan de collectiviteit – komt de korting te vervallen. Inlezen blijft dus belangrijk.