Forom
Image default
Aanbiedingen

Helpen oogmaskers bij het slapen?

Helpen oogmaskers bij het slapen?

In hun basisvorm helpen slaapmaskers het licht te blokkeren dat de slaap kan verhinderen of de kwaliteit ervan kan verminderen. Sommige modellen kunnen beperkte extra voordelen bieden. Licht speelt een belangrijke rol in de slaap. Het lichaam reageert van nature op het lichtniveau overdag en ’s avonds. Slaapmaskers die de ogen bedekken helpen het licht buiten te houden wanneer iemand in slaap valt en voorkomen dat hij wakker wordt voordat hij klaar is om op te staan voor de dag.

Het circadiaans ritme

Veranderingen in het licht gedurende de dag spelen een belangrijke rol in alertheid, slaap, en het circadiane ritme van het lichaam. Het circadiaans ritme omvat mentale, fysieke en gedragsveranderingen die zich voordoen in de loop van 24 uur. Het is gevoelig voor zowel licht als donker.

Slaapmaskers

De hoogste gevoeligheid voor licht treedt ongeveer 2 uur voor de normale bedtijd van een persoon op en ongeveer 1 uur na het ontwaken. Gedurende deze tijd kan blootstelling aan licht het circadiane ritme van een persoon veranderen en zijn vermogen om in slaap te vallen of te blijven beïnvloeden.

De aanwezigheid van licht gedurende de nacht, inclusief licht afkomstig van elektronische apparaten, kan de slaap belemmeren. Slaapmaskers kunnen iemand helpen in slaap te vallen door licht tegen te houden dat anders de slaap zou verstoren. ‘s Ochtends kunnen oogmasker test ook helpen bij het blokkeren van licht dat iemand wakker kan maken voordat hij voldoende is uitgerust en klaar is om op te staan.

Studies

Sommige studies hebben de effectiviteit van slaapmaskers op de slaap aangetoond. In een studie uit 2017 waarbij 1.379 mensen op een intensive care-afdeling (ICU) betrokken waren, hielp de combinatie van een slaapmasker en oordopjes om genoeg licht en geluid buiten te sluiten om de slaapkwaliteit te verbeteren.

In een review uit 2021 keken onderzoekers naar 35 kwaliteitsstudies over slaapmaskers en oordopjes voor mensen op de ICU die ernstig ziek waren. Ze vonden ook positieve resultaten voor het gebruik ervan in de meerderheid van de studies.

Soorten slaapmaskers

Er is een grote verscheidenheid aan slaapmaskers verkrijgbaar. Sommige worden geleverd als onderdeel van een combinatiepakket, dat ook oordopjes of andere slaapgerelateerde producten kan bevatten.

Slaapmaskers kunnen op verschillende manieren verschillen, onder meer wat betreft:

  • materialen
  • verwarmend of verkoelend effect
  • gewicht
  • textuur en comfort

 

Enkele veel voorkomende opties die een persoon vaak online of bij hun lokale apotheek kan vinden zijn:

  • zachte of pluche maskers
  • gel
  • verkoelende of verwarmende maskers
  • verzwaarde maskers
  • eenvoudige stoffen maskers

Samenvatting

Oogmaskers kunnen iemand helpen in slaap te vallen en in slaap te blijven door het licht te blokkeren. Mensen kunnen uit verschillende opties kiezen, en het is mogelijk dat ze een paar verschillende opties willen proberen om te zien welke voor hen het beste werkt.

Naast slaapmaskers kunnen mensen hun slaap ook verbeteren door een aantal basisveranderingen in hun levensstijl aan te brengen, zoals het verwijderen van elektronische apparaten uit de slaapkamer, het vermijden van cafeïne later op de avond en het gebruik van verduisteringsgordijnen.

https://www.starterslink.nl/de-beste-slaapmaskers-van-2021/