Forom
Image default
Auto’s en Motoren

De kijkhoek van de achteruitrijcamera

Steeds meer voertuigen worden uitgerust met achteruitrijcameras. Dankzij deze toepassing kunnen voertuigen, zeker grote voertuigen zoals vrachtwagens en bestelwagens, zich veiliger op de weg begeven. De camera zorgt voor een verhoogde veiligheid door een veel beter zicht op de weg. Bovendien verhoogt die ook het rijgemak enorm. Eén van de dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een goede achteruitrijcamera, is de kijkhoek. De kijkhoek die het meest geschikt is voor jouw voertuig is afhankelijk van de omgeving waar je vaak rijdt, de grootte van het voertuig en de wensen die je hebt voor de camera.

Eerst deze vraag; wat is de kijkhoek van een achteruitrijcamera juist? De kijkhoek geeft aan hoe groot het beeldbereik is dat de camera kan registreren. Het is dus de blik van de camera. De kijkhoek wordt op drie manieren gemeten: horizontaal, verticaal en diagonaal. Het meest bepalend daarbij is de horizontale kijkhoek, die geeft aan hoeveel de camera naar links en naar rechts kan kijken.

We nemen even een camos achteruitrijcamera sprinter als voorbeeld. Die is beschikbaar met een kijkhoek van 120°, 150° en van 180°. Je eerste idee is waarschijnlijk dat een kijkhoek best zo groot mogelijk kan zijn. Hoe verder je naar links en rechts kan kijken achteraan het voertuig, hoe meer overzicht je hebt. Toch zijn er voordelen en nadelen aan een grote kijkhoek.

Hoe groter het beeld, hoe kleiner het ook wordt weergegeven op de moniter waarop de bestuurder de beelden kan zien. Dat kan er ook voor zorgen dat de beelden onduidelijker worden. Wanneer de horizontale kijkhoek groter is dan 180° kan er op de monitor een fisheye-effect ontstaan. Over het algemeen worden de beelden van een achteruitrijcamera met een kleine kijkhoek dus duidelijker weergegeven. Maar dan is het nadeel dus weer dat je minder zicht hebt op de dode hoeken rondom het voertuig.

Voor meer info : https://www.vanzwitserland.nl/