Forom
Image default
Auto’s en Motoren

Ongelukken op de Brabantse wegen

Vorig jaar zijn het aantal auto-ongelukken in Brabant toegenomen met maar liefst dertien procent. In totaal waren dit 1516 ongelukken extra, ofwel gemiddeld 4,1 ongelukken per dag méér dan in 2020. Maar hoe kan dit?

 

Er was lang niet gereden

Volgens een hoogleraar op de universiteit van Breda, meneer van de Coevering, heeft dit te maken met het feit dat er in de Covid-19 periode een stuk minder is gereden. Mensen moesten weer, na de corona periode, wennen aan drukte en files op de weg met alle consequenties van dien. De benodigde reparaties en sleepdiensten waren bijna niet meer bij te benen. De garagesector en autotransport in Breda had het zo druk dat wachttijden heel ver konden uitlopen, tot frustratie van de gedupeerden.

techNOlogie

Ook is er een toename gezien in het gebruik van mobiele telefoons en gadgets tijdens het rijden in 2021. Volgens autoweek.nl en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft er een stijging plaatsgevonden van 4,4%-5,4 % tussen 2019 en 2021, waardoor het totaal van mensen die ‘wel eens hun telefoon gebruiken in het verkeer’ uitkomt op 70%-71,5%.

Naast de auto is er ook een stijging in mobiel gebruik op de fiets. Dit is een zorgbarende ontwikkeling door de kwetsbaarheid van de fietser in het verkeer.

Voorkom het gevaar

Het gevaar voorkomen begint bij jezelf, hieronder geven wij 3 tips om het verkeer voor iedereen veiliger te maken:

  • Zet de telefoon op stil en zorg dat deze niet in het zicht ligt, zo kan je ook niet verleid worden.
  • Heb je de telefoon nodig voor een routebeschrijving? Schaf dan een telefoonhouder aan.
  • Download een van de vele apps die berichten automatisch antwoord dat je aan het rijden ben en dus later reageert.

We leven in een tijd waarin steeds meer prikkels zijn om ons heen, prikkels die zich ook uiten in het verkeer. Doe jezelf een plezier en laat die telefoon uit je vizier.

http://www.sleepdiensttotaal.nl/