Forom
Image default
Auto’s en Motoren

Een boot verzekeren? Dit is alles wat je moet weten!

Wanneer je een boot hebt aangekocht spreekt het voor zich dat je doorgaans een meer dan behoorlijke investering hebt moeten doen. Het feit dat er sprake is van een dergelijke investering zorgt er in de praktijk natuurlijk ook voor dat je geen risico’s zal willen lopen. Omwille van deze reden is het afsluiten van een bootverzekering door de jaren heen aanzienlijk populairder geworden. Ga je een dergelijke verzekering niet afsluiten? Dan heeft dat als gevolg dat je bij een schadegeval zomaar geconfronteerd kan worden met een behoorlijk flinke kostprijs. Wil jij toch eerder kiezen voor zekerheid en dus voor je boot verzekeren? Dan moet je zeker verder blijven lezen.

Is je boot verzekeren in Nederland wettelijk verplicht of niet?

Laat ons om te beginnen even dieper ingaan op het feit of een bootverzekering afsluiten in Nederland wettelijk verplicht is of niet. Voor heel wat mensen die voor het eerst hebben gekozen voor het kopen van een boot geldt dat ze zich niet goed bewust zijn van het feit of deze verzekering nu al dan niet wettelijk verplicht is. In Nederland geldt dat dit op moment van schrijven niet het geval is. Dit betekent dat het volledig aan jou is om te bepalen of je ze gaat afsluiten.

Ondanks bovenstaande is het zo dat je er rekening mee moet houden dat het ontbreken van deze verplichting niet geldt voor alle (Europese) landen. Voor heel wat populaire vakantiebestemmingen in Europa geldt bijvoorbeeld dat ze er wel voor hebben gekozen om een verplichte bootverzekering in te voeren. Het gaat hierbij echt om zeer populaire bestemmingen zoals bijvoorbeeld:

  • Griekenland;
  • Kroatië;
  • Spanje;
  • Italië;

Ben jij dus als booteigenaar van plan om naar één van deze verschillende vakantielanden af te reizen? Dan zal je dus in het bezit moeten zijn van een geweldig verzekeringsbewijs. Heb je deze niet? Dan voldoe je dus niet aan de plaatselijke wetgeving. Ook voor buitenlanders die in de hierboven aangehaalde landen gaan varen geldt dat hun boot verzekeren dus verplicht is.

Toch is de verzekering ook in Nederland soms verplicht

Voor alle duidelijkheid, er bestaat voor je boot verzekeren geen wettelijke verplichting in Nederland. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat er in bepaalde gevallen een verplichting kan worden opgelegd. Ook hier in ons eigen land. Enkele bekende situaties waarin dat geval is zijn bijvoorbeeld:

  1. Wanneer er deelgenomen wordt aan een wedstrijd;
  2. Indien je van plan bent om in een bepaalde haven aan te leggen;
  3. Wanneer je door een bepaald gebied vaart;

Wanneer je er met je boot op uittrekt is het dus altijd van belang om even op voorhand goed na te denken over wat je allemaal van plan bent en vooral waar je allemaal gaat varen en aanleggen. Wil je, je hier helemaal geen zorgen om hoeven te maken? Dan is je boot verzekeren toch altijd interessant. Dat is eigenlijk sowieso aan te raden wanneer je geen risico’s wil lopen.

Hoe kan je een boot verzekeren?

Voor een boot verzekeren geldt uiteraard dat het op verschillende manieren kan gebeuren. De meest eenvoudige en natuurlijk ook de meest voordelige bootverzekering die er bestaat is de zogenaamde WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze gelijkaardig is aan degene die je verplicht dient af te sluiten voor bijvoorbeeld je auto of je brommer. Dat betekent meten dat duidelijk wordt dat ze uitsluitend de schade dekt aan derden. De schade die je eigen boot mogelijks kan oplopen is dus nooit gedekt. Zou je deze schade ook graag gedekt willen hebben? Kies dan voor één van de meer uitgebreide bootverzekeringen. Sowieso is voordat je je boot gaat verzekeren even een vergelijking uitvoeren tussen de diverse opties op de markt altijd een interessante keuze.

Let op het vaargebied dat voor jou is vereist

Bij een boot verzekeren is het zo dat er behoorlijk wat verschillende factoren een invloed zullen uitoefenen op de premie die moet worden betaald. Eén van deze factoren is het vaargebied dat voor jou is vereist. Dit is een niet onbelangrijke factor om rekening mee te houden. Vaak is het zo dat je op dit vlak een keuze kan maken uit vier verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij dan om:

  • Nederland;
  • Europa;
  • Europa inclusief een bepaald zeegebied;
  • Europa inclusief een groter zeegebied;

Des te groter het gebied dat je wenst in te laten dekken door je bootverzekering, des te hoger uiteraard de verzekeringspremie zal komen te liggen. Bedenk jezelf altijd goed welk vaargebied je echt nodig hebt en controleer ook hoe eenvoudig deze is uit te breiden. Dit laatste kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer je van plan bent om één keer met je boot naar het buitenland te reizen.

Welke zaken bepalen verder de premie bij je boot verzekeren?

De premie die je moet betalen voor je boot verzekeren wordt natuurlijk niet alleen maar bepaald door het vaargebied dat je verkiest. Zo wordt er natuurlijk ook altijd gekeken naar de eigenschappen of kenmerken van je boot. Het gaat hierbij niet alleen om het soort boot, maar ook om het bouwjaar evenals om de dagwaarde. Andere factoren die een rol spelen zijn:

  • Het type motor waar gebruik van wordt gemaakt;
  • De brandstofsoort en het vermogen van de motor;

Naast bovenstaande is het natuurlijk ook zo dat het soort bootverzekering een niet onbelangrijke invloed heeft op de verzekeringspremie die moet worden betaald. Wat deze dekking betreft dien je uiteraard rekening te houden met het risico dat je loopt ten opzichte van de premie die moet worden betaald. Denk hier dus zeker en vast goed over na.

Hoe kan je besparen op je boot verzekeren?

Besparen op de kosten van een bootverzekering kan op verschillende manieren gebeuren zonder dat je daarvoor moet inleveren op vlak van dekkingen. Eén van de mogelijkheden waarover je beschikt is kiezen voor een hoger eigen risico. Door dit eigen risico te verhogen is het mogelijk om de periodieke premie die moet worden betaald te drukken. Let wel, het spreekt voor zich dat het eigen risico wel nog betaalbaar moet blijven. Veel mensen verhogen het eigen risico zoveel dat ze in de problemen komen bij een schadegeval. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, integendeel.