Forom
Image default
Gezondheid

Wat is Chiropractie en wanneer wordt het toegepast?

De behandeling van vele ziekten kan worden ondersteund door alternatieve methoden. Een daarvan is chiropraxie, dat goed werkt bij sommige disfuncties van het bewegingsapparaat. Als u van dit type behandeling gebruik wilt maken, moet u vooraf uw arts raadplegen. Bedenk ook dat deze soorten methoden een verschillende doeltreffendheid hebben.

 

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een vorm van manuele therapie. Doel ervan is ziekten van het bewegingsapparaat, met name van de wervelkolom, te herkennen, te voorkomen en te verlichten. De daarin opgenomen activiteiten zijn gebaseerd op medische kennis (o.a. neurologie, anatomie).

Chiropractie is ontstaan in de 19e eeuw. De maker ervan was Daniel David Palmer. Hij was voortdurend in ontwikkeling en kreeg zowel medestanders als tegenstanders. Vandaag is het bekend en wordt het beoefend in vele landen over de hele wereld.

 

Welke symptomen kan chiropractische zorg behandelen?

Veel aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door druk op de zenuwen en zullen verdwijnen als ze worden verwijderd. Chiropractie kan mensen helpen die worstelen met problemen aan het bewegingsapparaat. De meest voorkomende redenen om voor deze vorm van therapie te kiezen zijn:

– Rugpijn;

– Hoofd- en nekpijn;

– Schouderpijn;

– Discopathie;

– Degeneratieve veranderingen in de wervelkolom.

 

Wat doet een chiropractor?

Chiropractoren Nijmegen richten zich op het diagnosticeren en behandelen van ziekten van het bewegingsapparaat zonder gebruik te maken van farmacologische middelen en chirurgische methoden. Specialisten op dit gebied kunnen ook advies geven over hoe te stoppen met vooroverbuigen of hoe ongezond gedrag voor de wervelkolom te vermijden.

 

Wat is een Chiropractische procedure?

Een Chiropractische procedure begint met een onderzoek. De chiropractor Nijmegen beoordeelt de toestand van de wervelkolom en de spieren door middel van aanraking. Op basis hiervan stelt hij/zij vast of het ondervonden ongemak verband kan houden met ziekten van het spier- en skeletstelsel. De test moet in verschillende posities worden uitgevoerd. De chiropractor kan ook om een röntgenfoto vragen.

Het type chiropractische procedure is afgestemd op elk individu. Een chiropractor Nijmegen heeft verschillende methoden tot zijn beschikking. Ze zijn gebaseerd op het uitvoeren van manuele manoeuvres die de wervels, spieren en omliggende weefsels beïnvloeden. Vaak wordt chiropraxie ondersteund door massagebehandelingen, acupunctuur of fysiotherapie. De duur van de therapie hangt af van de oorzaak van de klachten en de reactie van het lichaam op de gebruikte methoden.

De chiropractor voert manuele procedures uit, waarbij hij probeert de juiste stand van het bewegingsapparaat te herstellen. Dit is niet altijd mogelijk in één sessie, het hangt af van de gezondheid van de persoon die behandeld wordt. Volg na het verlaten van het kantoor van de arts de aanbevelingen van de chiropractor met betrekking tot aanvaardbare activiteiten voor de komende paar uur en de uitgevoerde oefeningen.

Is chiropractie veilig?

Chiropractische procedures uitgevoerd door een goede specialist zijn veilig. Uit studies is gebleken dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat zij een gevaarlijke behandeling voor de wervelkolom zijn. Bovendien gaat een chiropractische behandeling gepaard met minder complicaties dan een traditionele medische behandeling.

De veiligheid van de procedure wordt voornamelijk beïnvloed door de kennis en ervaring van een specialist; daarom moet u er bij het kiezen van een chiropractor op letten dat het een naar behoren gekwalificeerd persoon is met diploma’s van geschikte scholen en een adequate praktijkervaring.

Chiropractie – effectiviteit

De doeltreffendheid van chiropractische procedures is groter dan die van medische methoden voor de behandeling van ziekten van de wervelkolom en diverse alternatieve therapieën. Dit is te danken aan het feit dat chiropractie gebaseerd is op wetenschappelijke kennis van de structuur en de functie van de wervelkolom en het mogelijk maakt de oorzaak weg te nemen.