Forom
Image default
Vervoer en transport

Elektrische bedrading voor je modelspoorbaan

Voordat je met het bedradingsproces begint, is het belangrijk om de polariteit van je LED’s te begrijpen. De positieve terminal wordt verbonden met de positieve rail van de rail, terwijl de negatieve terminal wordt verbonden met de negatieve kant van de rail. De hoofdlijnpolariteit moet overeenkomen met de polariteit van het geïsoleerde spoor, zoals geïllustreerd in het onderstaande diagram. Sluit vervolgens de rode draad van de LED aan op de draad van de middenrail. De andere draad moet naar de grond.

De elektrische bedrading voor je modelspoorbaan kan erg ingewikkeld zijn. Je moet de elektrische blokken scheiden met behulp van plastic railschroeven of een zaag. Elk elektrisch blok moet afzonderlijk worden bedraad en aan de tuimelschakelaar worden bevestigd voor stroom. Vervolgens moet je de LED’s op elk spoor aansluiten. Zodra je de bedrading hebt voltooid, moet je ervoor zorgen dat de LED’s op het juiste blok zijn bevestigd.

Voordat je begint met het bedraden van je lampen, moet je het bedradingsschema begrijpen. Het bedradingsschema voor modelspoor wordt meestal blokbedrading genoemd. Dit betekent dat je de lay-out in afzonderlijke secties moet verdelen. Vervolgens moet je de lay-out in verschillende blokken scheiden met behulp van railspleten. Je kan plastic railschroeven gebruiken om de blokken te scheiden of ze uit elkaar te snijden met een zaag. Vervolgens kunt je elk blok afzonderlijk bedraden en de draden aan een tuimelschakelaar bevestigen.

Bij het bedraden van je modelspoorverlichting moet je een transformator aanschaffen. Sommige mensen gebruiken nog steeds de kleine transformator die bij hun modeltreinset werd geleverd, maar grotere transformatoren hebben meer vermogen en extra functies. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de spanning van je transformator overeenkomt met die van je licht, anders zal je licht opblazen. Je kan een kleine 3-volt transformator kopen en deze op je lampen aansluiten op de transformator, maar zorg ervoor dat je de spanning controleert voordat je met het installatieproces begint.

Je kan ook een transformator gebruiken om je modelspoorverlichting van stroom te voorzien. Je kan een transformator vinden die overeenkomt met de spanning van je verlichtingssysteem. Een kleinere is het beste voor een 3-volt licht, terwijl een grotere beter is voor 12v. Wanneer je met kleine lay-outs werkt, moet je de bedrading in blokken verdelen om onverwachte problemen te voorkomen. Zodra je de lay-out hebt voltooid, kunt je je treinen gemakkelijk verbinden.

Zodra je dit hebt gedaan, moet je de elektrische draden op de lampen aansluiten. Je hebt ook een transformator nodig om je modelspoorverlichting van stroom te voorzien. Een kleinere transformator is een goede optie voor een kleine lay-out. Met behulp van een kleinere transformator kunt je meerdere treinen laten rijden, terwijl je met een grote trein meerdere circuits voor je treinen kunt gebruiken. Als je je lamp van stroom wilt voorzien, heb je een transformator met een hoger vermogen nodig.

Kom er ook achter hoe je zelf een modelspoorbaan bouwt