Forom
Image default
Vervoer en transport

Zwaar transport in de transportsector

Transport is een sector waar veel gebeurd en die altijd in beweging is. Letterlijk en figuur. De transportsector is een zeer diverse sector. Transport kan over de weg, per boot of per trein gaan. Per vorm van transport zijn er dan ook weer veel verschillende specialisaties te zien. Zo heb je zwaar transport, speciaal transport, dieptelader transport en nog allerlei andere vormen. Hierdoor is de transportsector ook weer een sector met veel diversiteit. Dat maakt het dat veel bedrijven zicht kunnen onderscheiden dankzij bepaalde specialisaties. Als we kijken naar het vervoer over de weg, zien we vele verschillende specialisaties. Een van deze specialisatie is het zwaar transport.

Diversiteit in transportsector

Sommige transportbedrijven richten zich op het vervoeren van producten, terwijl andere transportbedrijven uitsluitend voedingsmiddelen vervoeren. Het is logisch dat de vrachtwagens per transportbedrijf daardoor ook erg verschillen. Afhankelijk van welke vracht er wordt vervoerd is de transportwagens of transportbedrijf op gebouwd. Zo zie je in de zeevracht veel gebruikt van dieptelader transport, immers het gaat om containers. Maar bij de vervoeren van levensmiddelen worden vaak vrachtwagens gebruikt met speciale koelingen. En voor zware producten worden vrachtwagen gebruikt die geschikt zijn voor zwaar transport. Deze gespecialiseerde bedrijven zorgen ervoor dat het niveau van het transport in Nederland hoog ligt en het zorgt ook voor een grote hoeveelheid werkgelegenheid.

 Zwaar transport

Een van de specialisme in het de transportsector is het zwaar transport. Het zwaar transport is in grote lijnen hetzelfde als speciaal transport. Maar het verschil zit hem erin dat zwaar transport er echt hele zware producten vervoerd. Een uitdaging die hierbij komt kijken, is het feit dat de vrachtwagen voor sommige wegen te zwaar is. Provinciale wegen met daarop kleine bruggetjes zullen derhalve niet geschikt zijn voor een dergelijk transport. Hierdoor dienen de chauffeurs dan niet alleen specialistische kennis te hebben over het zwaar transport, maar ook over de routes. De chauffeurs voor zwaar transport hebben kennis, stuurmanskunsten en wegervaring nodig.