Forom
Image default
Zakelijke dienstverlening

De laatste ontwikkelingen op het gebied van fietssloten

In Nederland wordt heel wat afgefietst. Het is het fietsland bij uitstek, met goede fietspaden en ontzettend veel keuze in fietsen. Wie zijn fiets vast zet, gebruikt daar vaak een standaard ringslot met sleuteltje voor. Sommige mensen gebruiken ook een fietsketting om er zeker van te zijn dat zijn fiets niet meegenomen wordt. Het fietsslot bestaat al erg lang en wordt veelvuldig gebruikt. 

De geschiedenis van het fietsslot in het kort

Het eerste fietsslot bestaat al vanaf het begin van de twintigste eeuw. Dit slot was een zogenaamd vorkslot dat in de jaren ‘30 voor het eerst in Nederland werd geproduceerd. Deze sloten zaten aan de voor- of achtervork van het frame vast. Het latere ringslot, wat nog steeds heel populair is, is ontwikkeld vanuit dit vorkslot. Dit ringslot zit aan de achtervork van de fiets vast. Vandaag de dag zijn er nog meer mogelijkheden beschikbaar, vooral met betrekking tot het ringslot. 

De trend van tegenwoordig

Tegenwoordig is het delen van een auto of fiets heel gebruikelijk, vooral in grote steden. Veel particulieren delen hun auto of fiets en betalen gezamenlijk de kosten hiervoor. Ook zijn er tegenwoordig veel meer leenfietsen beschikbaar. Deze fietsen staan op centrale locaties, bijv. op het station, en kunnen een dag geleend worden tegen een bepaald tarief. Natuurlijk zijn deze fietsen vergrendeld en kunnen ze niet zomaar worden meegenomen. Hoe kunnen deze fietsen dan geleend en gebruikt worden?

De laatste ontwikkelingen op het gebied van fietssloten

Door de nieuwe technische ontwikkelingen wordt het ontgrendelen van een fiets kinderspel. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk met software: via een app kan zo’n leenfiets worden ontgrendeld. Het gaat als volgt in zijn werk: via de betreffende app wordt de fiets op de centrale plek gereserveerd. Op het moment dat de fiets beschikbaar is voor de gebruiker, ontvangt de gebruiker een code via de app om de fiets te ontgrendelen en, tadaa, de fiets staat ter beschikking klaar. Er zijn nog meer mogelijkheden voor het ontgrendelen van een fiets voor bedrijven. Zoals genoemd kan het via zo’n betreffende app via de telefoon, maar bedrijven kunnen ook een bedrijfspas of cijfercode gebruiken. Wat fijn is voor het betreffende bedrijf waar de fiets van is, is dat het slot voorzien is van GPS en 4G. Hiermee kan de eigenaar de positie en status opvragen binnen de beheeromgeving. Deze informatie wordt namelijk met interval naar de beheeromgeving verzonden. 

Delen en verhuren

Middels deze techniek is het delen of verhuren van fietsen door bedrijven of zelfs voor particulieren eenvoudig en veilig om uit te voeren. Een fiets is immers traceerbaar en de staat van de fiets wordt bijgehouden. Het ontgrendelen van de fiets wordt hiermee een makkie. Meer over slimme oplossingen? Skopei.com is jouw zakelijke partner! Bekijk bijvoorbeeld het reserveringssysteem vergaderruimtes bij Skopei