Forom
Image default
Onderwijs

Een gids voor het werven van geschikte kandidaten voor een afstudeerstage HBO: Tips en aanbevelingen

Werving van geschikte kandidaten voor een afstudeerstage hbo kan voor veel bedrijven een uitdagende taak zijn. Er zijn een aantal belangrijke zaken om op te letten om ervoor te zorgen dat je de juiste kandidaat aantrekt voor de stage die jij te bieden hebt. In dit blog bespreken we de belangrijkste punten om op te letten tijdens de werving van kandidaten voor een afstudeerstage hbo. Van het duidelijk communiceren van verwachtingen en eisen tot het interviewen van kandidaten, we geven tips en aanbevelingen om ervoor te zorgen dat je een geschikte stagiair aantrekt die een waardevolle bijdrage zal leveren aan jouw organisatie.

 

Vacatures

Zorg dat je vindbaar bent op de juiste plekken. Stage vacatures zijn vaak te vinden op verschillende platforms, bijvoorbeeld Integrand. Vermeld in je vacature dat het gaat om een afstudeerstage hbo en vertel wat over je bedrijf, de verwachtingen, een normale werkdag en wat er wordt verwacht van de kandidaat. Ook is het goed om te laten weten wat de potentiële kandidaat van jouw bedrijf mag verwachten.

 

Verwachtingsmanagement

Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert wat de verwachtingen en eisen zijn voor de stagair. Zo weet hij of zij of ze het zien zitten om de stageperiode aan te gaan of dat ze toch verder moeten zoeken. Het helpt bij het aantrekken van geschikte kandidaten en vermindert teleurstellingen later in het proces.

 

Sollicitatiedocumenten

Bekijk de cv’s en motivatiebrieven van kandidaten zorgvuldig. Let hierbij op of de genoten opleiding, werkervaring en vaardigheden die relevant zijn voor de stage die jij aanbiedt. Ook kan je zien of de potentiële stagiair al nevenactiviteiten heeft verricht binnen het vakgebied. Dat getuigd vaak van enthousiasme voor het vak.

 

Het gesprek

Plan voldoende tijd in voor het interviewen van kandidaten. Hierdoor kun je een goed beeld krijgen van hun vaardigheden en interesses en of ze een goede match zijn voor de stage. Het gaat vaak wel over een periode van ‘maar’ een half jaar, maar dat kan lang duren als je de verkeerde kandidaat in huis hebt gehaald. Probeer tijdens een gesprek echt de kandidaat te leren kennen.

 

Afspraken

Zorg ervoor dat de stageovereenkomst duidelijk is en dat de rechten en verplichtingen van beide partijen worden vastgelegd. Denk aan verlofdagen, de duur van de stage, eventuele vergoedingen en dat soort zaken. Vaak wordt er vanuit school al een contract meegegeven met alle eisen, voorschriften, wetten en afspraken.

 

Eindgesprek

Zorg voor een eindevaluatie met de stagiair. Dit geeft je de mogelijkheid om feedback te geven en het is ook nuttig voor de stagiair om te weten hoe hij/zij is gevormd en ontwikkeld tijdens de stage. Wellicht ook een mooi moment om het aanstormende talent aan je bedrijf te binden.

 

 

 

https://www.integrand.nl/vacatures/afstudeerstage