Forom
Image default
Woning en Tuin

Handgreep – het vervangen meer dan waard

Kijk nu eens rond in je woonruimtes. En concentreer je eens op je meubels, de laden en de kasten. In de keuken, in de kamer. Hoe zien je deurgrepen of meubelgrepen eruit? Wat heb jij aan handgrepen aan je meubilair zitten. Of zitten er oude of plastic knoppen aan? Ziet het er niet echt naar uit, dan heb je nu een plan de campagne om eens genuanceerd te gaan stylen. Stap de wereld van de handgreep in en ga op verkenning. Want stijlvolle kwaliteits grepen maken het verschil bij elke lade of deur kast. Maak van al die bonte greepjes en knopjes die je nu hebt een mooi geheel met handgrepen in één stijl of echt bijpassende stijlen. Natuurlijk weer helemaal afgestemd op je favoriete interieurstijl.

Gebruik wel dezelfde schroefgaatjes voor de nieuwe handgreep

Handgrepen kopen heeft natuurlijk eerst ook een praktische kant. Ga je je knopjes en oude greepjes vervangen? Dan moet je wel rekening houden met de zogenaamde steekmaat. Die kun je aflezen door tussen de oude boorgaten van de te vervangen handgreep te meten. Ze kunnen per greepje verschillen. Dan heb je je standaardafmetingen te pakken. Daarop selecteer je dan ‘technisch’ de grepen die je graag wilt. Ze worden namelijk per grootte aangeboden. De grootte is zoals net gezegd afhankelijk van de hart-op-hart afstand:

  • 96 mm

  • 128 mm

  • 160 mm

  • 192 mm

Goed voorbereid gaan shoppen

Om deze afstand te weten te komen, demonteer je eerst je oude handgreepjes. Dat kan vaak met een gewone handschroevendraaier. Een boormachientje kan het werk ook doen, alleen wil het bit daarvan nog wel eens doordraaien bij greepjes die al heel lang bevestigd zitten aan de meubels. Je noteert per meubel of lade de hart-op-hart afstand en kunt daarna gaan shoppen. Vaak krijg je de bijpassende schroefjes bij je nieuwe modellen.

Make-over voor je keuken?

Handgrepen wisselen kan ook een onmiddellijk nieuw effect geven bij je keuken (behalve als je een greeploze hebt, natuurlijk). Omdat je nu een hele serie gelijke greepjes bij elkaar krijgt, is het wel even goed kiezen. Want greepjes met veel ornament erin verwerkt, dat kan bij een tienvoudige herhaling net teveel van het goede zijn. Je geeft alleen al met nieuwe keukengrepen je keuken een trendy nieuw effect. Want de handgreep in elke keuken is net zo aanwezig als elk separaat keukenfronten. 

Trends waarin de handgreep zijn rol kan krijgen

Geef je meubilair met grepen een nieuwe look door de twee trends te volgen. Een daarvan is het biophilic design. Biofolie staat voor zoveel als ‘liefde voor het leven.’ De greepjes hebben dan ook natuurlijke vaak afgeronde vormen en zijn van echt natuurlijk materiaal. Het schijnt dat dit soort materialen zelfs stress kunnen verminderen maar het is wel heel knap wanneer deurgreepjes dat voor elkaar kunnen krijgen. In elk geval draag je wel bij tot een natuurlijke look van je ruimtes. Vooral een houten handgreep is geschikt bij biophilic design. En dan vooral de lichtere soorten zoals bamboe of licht acacia. De tweede trend is die van de ‘statement pieces’. Opvallende elementen in je interieur die de aandacht trekken door de grootte of door een aparte kleurstelling. Ook meubelgrepen kunnen kleine ‘statement pieces’ worden door bijvoorbeeld voor opvallende greepjes te gaan. Een glanzende messing greep op een zwarte kast, bijvoorbeeld.