Het einde van een huwelijk is voor niemand gemakkelijk, scheidingmediation kan u helpen deze fase op een minder pijnlijke manier te voltooien. A Gezinsbemiddeling is een mechanisme dat tot doel heeft vóór elk familiegeschil tot een akkoord te komen, zodat de gerechtelijke procedure kan worden vermeden. Zo kan onder meer gebruik worden gemaakt van gezinsbemiddeling bij scheiding en echtscheiding, erfenissen, alimentatie tussen familieleden, beheer van familiebedrijven, enz. Hoewel gezinsbemiddeling niet alle moeilijkheden van een echtscheiding oplost, helpt zij de echtgenoten om te communiceren en tot een goed akkoord te komen voor het hele gezin. Het is een voordelige, snellere en kosteneffectievere weg dan de gang naar de rechter. Het populaire gezegde “een slechte schikking is beter dan een goede rechtszaak” is niet voor niets en steeds meer mensen kiezen voor scheidingmediation.
Procedure voor gezinsbemiddelingWanneer het echtpaar het niet eens kan worden over de gevolgen van de echtscheiding (alimentatie, voogdijregeling, verdeling van de goederen…), is het normaal om een beroep te doen op de geschillenbeslechtingsprocedure. Het is aan de rechter om de uiteindelijke beslissing te nemen en de regels vast te stellen die uit het echtscheidingsvonnis zullen voortvloeien. Voordat u uw toevlucht neemt tot deze oplossing, raden wij u aan te kiezen voor scheidingmediation. Als de bemiddeling succesvol is, zal de bemiddelaar een document opstellen met de bereikte overeenkomsten. Dit document zal in onderlinge overeenstemming bij het verzoek tot echtscheiding worden gevoegd en de rechter zal het onderzoeken en, indien het wordt goedgekeurd, een vonnis wijzen.
Gelijkheid van de partijenIn het bemiddelingsproces komen de echtgenoten met gelijke kansen tussenbeide. Beide partijen in het conflict zijn hoofdrolspelers en hebben de leiding over het bereiken van een overeenkomst.
Onpartijdigheid en neutraliteit van de bemiddelaarDe bemiddelaar is een derde partij die moet zorgen voor dialoog en een passend klimaat van vertrouwen tussen de partijen, zodat zij degenen zijn die de oplossing voorstellen. Daarom kan de bemiddelaar niet ten gunste of ten nadele van een van de echtgenoten optreden, hij/zij moet onpartijdig en neutraal zijn.
VertrouwelijkheidZowel de gezins bemiddelingsprocedure als de verstrekte documentatie zijn vertrouwelijk. Bijgevolg wordt de bemiddelaar beschermd door het beroepsgeheim en kan van hem niet worden verlangd dat hij in een gerechtelijke procedure of in een arbitrageprocedure getuigt over de verkregen informatie.
De belangrijkste voordelen van gezinsbemiddeling bij echtscheiding
|