Forom
Image default
Bedrijven

Tips om je kantoorwerkplek ergonomisch te maken

Het woord ergonomie hoor je tegenwoordig steeds vaker. Overal komt het aan de orde en dat is dus ook absoluut iets goeds. Wanneer iets ergonomisch is, zorgt dit voor een goede houding die er uiteindelijk voor zorgt dat jouw gezondheid voorop staat. Ook kantoren hebben steeds vaker ergonomische artikelen, maar wat is ergonomie precies en hoe kun je jouw werkplek ergonomisch maken?

Ergonomie

De Nederlandse vereniging van ergonomie gebruikt de volgende definitie van ergonomie: “Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.”. Kortgezegt moeten ergonomische handelingen er dus voor zorgen dat onze comfort, veiligheid en gezondheid beschermt. Dit kan op een hoop verschillende manieren die we allemaal zullen bespreken. Er zijn verschillende soorten ergonomie. Fysieke ergonomie, dit houdt in dat dingen letterlijk gemaakt zijn voor mensen. Plafonds zijn hoog gemaakt zodat wij er onder passen. Deuren zijn niet te zwaar zodat wij deze open kunnen krijgen en ga zo maar door.

Daarnaast is cognitieve ergonomie een vorm van ergonomie die we eigenlijk overal tegenkomen. Dit zijn simpele afbeelding die we zien en direct begrijpen. Denk aan pictogrammen zoals de pictogrammen in verkeersborden. Ook kleuren vallen onder de cognitieve vorm van ergonomie.
De laatste vorm van ergonomie is organisatie ergonomie. Deze vorm van ergonomie zorgt ervoor dat we zo productief mogelijk zijn. Denk hierbij aan een keukenkastjes die zich boven de keuken bevindt in plaats van in de woonkamer. Daardoor hoef je niet een afstand te lopen om iets in een kastje te zetten, maar bevinden die zich direct boven je.

Tips om je kantoorwerkplek ergonomisch te maken

Er zijn een hoop verschillende manieren om jouw kantoorwerkplek ergonomisch te maken. De eerste tip is om de armen een plek te geven om te rusten. De armen moeten eigenlijk tijdens de werkzaamheden altijd ergens op kunnen liggen. Wanneer de armen geen steun hebben kan dit namelijk klachten veroorzaken in de schouders of in de nek.

Een andere manier om er voor te zorgen dat de nek niet overbelast wordt, is door het hoofd echt op de nek te laten leunen. Wanneer het hoofd richting het beeldscherm gaat, wat een automatische handeling is wanneer wij achter een computer zitten, kan dit nekklachten veroorzaken omdat het hoofd niet op een goede manier ondersteunt wordt door de nek. Voel dus goed waar je hoofd op leunt en zorg ervoor dat dit op de nek is.

Een hele belangrijke, en waarschijnlijk ook bekende, tip is de juiste zithouding aannemen. Het is heel makkelijk om onderuitgezakt te gaan zitten wanneer je een comfortabele stoel hebt, maar wanneer je helemaal onderuitgezakt gaat zitten, wordt de rug overbelast. Een overbelaste rug kan zorgen voor rugklachten die moeilijk verholpen kunnen worden. Ook wanneer je ouder wordt zullen deze klachten toenemen wanneer je een verkeerde zithouding aanneemt. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met een juiste zithouding aannemen.

Een wat minder bekende, maar net zo belangrijke, tip heeft te maken met kabelmanagement. Bij kabelmanagement hebben we het over het wegwerken van de kabels zodat deze niet storend zijn en chaos veroorzaken, maar ook om brandgevoeligheid te voorkomen en de levensduur van apparaten te verlengen. Een hoop kabels maken een werkplek al gauw chaotisch waardoor concentratie kan afnemen. Met kabelmanagement kun je deze chaos dus wegnemen en zorgen voor een stukje rust in je hoofd. 

Tot slot

Al met al zijn er dus een hoop belangrijke aspecten wanneer we praten over ergonomie. Het belangrijkste is dat al deze aspecten te maken hebben met het comfort, de gezondheid en het doeltreffende functioneren van ons als mens op een werkplek. Werkgevers hebben hier ook vaak veel aan omdat zij hiermee voorkomen dat werknemers sneller ziek worden of gedemotiveerd. Daarnaast is ergonomie verplicht en hebben werkgevers zich dus ook aan regels te houden wat betreft een ergonomische werkplek.

Voor meer info : https://www.humanoffice.nl/

Gerelateerde artikelen

Het laatste bitcoin nieuws: koers krabbelt op na daling

Een opleiding tot kapper

Schakel Elektricien Nijmegen 024 in voor spoed aan elektra!