Heb je na tijden te hebben gezocht dan eindelijk het huis van je dromen gevonden? Dan is de kans vrij groot dat je een hypotheek nodig hebt om het huis te kunnen kopen. Aangezien het afsluiten van een hypotheek nog best wat werk met zich meebrengt, hebben we een aantal handige tips voor je, die je kunnen helpen bij het afsluiten van de juiste hypotheek. Ondanks het feit dat je misschien alles door een roze bril ziet en je het liefst zo snel mogelijk je nieuwe stekje betrekt, is het wel belangrijk om te allen tijde kritisch te blijven. Een renteverschil van 0,10 procent, kan je gedurende de looptijd van 30 jaar tot wel enkele duizenden euro’s schelen. Zeker iets om rekening mee te houden dus.
First things first!Wanneer je voornemens bent om een woning te gaan kopen, dan is het belangrijk te weten dat het afhankelijk is van de overheid hoeveel je daadwerkelijk mag lenen. Er zijn namelijk een aantal eisen en ook voorwaarden waaraan je moet voldoen, voordat je daadwerkelijk een bepaald bedrag kunt krijgen van een kredietverstrekker. Zaken om rekening mee te houden, zijn het inkomen, maar ook de uitgaven die je hebt. Wat je namelijk vaak ziet, is dat mensen even vergeten dat ze onder andere een lease auto hebben en ook een telefoonabonnement met toestel op afbetaling. Dit zijn allemaal zaken die meewegen in de uiteindelijke hoogte van de hypotheek.
Zo ga je te werkHet afsluiten van een hypotheek bij Frits Hypotheken gaat eigenlijk in 3 stappen. Allereerst is het als koper belangrijk jezelf te oriënteren. Dat wil zeggen dat er wordt gekeken naar de persoonlijke situatie en daarbij wordt een passend aanbod gedaan vanuit de hypotheekverstrekker. De wensen worden in kaart gebracht en de verschillende mogelijkheden worden besproken. Nadat dit is gebeurt, is het tijd voor het hypotheekadvies.Wanneer jij jouw droomwoning gevonden hebt is het tijd om te kijken naar de financieringsmogelijkheden. Aan de hand van de relevante financiële gegevens van de woning en jouw persoonlijke situatie wordt een passend hypotheekadvies gegeven. Het is van belang om te weten of de bank de gewenste hypotheek wil verstrekken en of je dit financieel kunt dragen. Door de onafhankelijke positie van onze adviseurs hebben we een ruime keuze aan hypotheekaanbieders. Hierdoor kunnen wij een hypotheek selecteren die goed bij je past. Wanneer jouw bod is geaccepteerd is het tijd voor de volgende stap: de aanvraag van de hypotheek.
Maximale hypotheek berekenenHet bereken van de maximale hypotheek gaat in een 5-tal stappen. Deze stappen zijn:
ToetsinkomenHet toetsinkomen is het geld wat jij en eventueel je partner bruto verdienen. Hierbij zitten ook de eventuele toeslagen en ook het vakantiegeld, overwerk en 13e maand. Mocht je aanvullende ook nog alimentatie ontvangen, dan telt dit ook mee voor het toetsinkomen. ToetsrenteDe toetsrente is de hypotheekrente die gebruikt wordt voor de berekening van je maximale hypotheek. De toetsrente is meestal gelijk aan de rente van de hypotheek. Dit ligt aan de rentevaste periode. WoonquoteDe woonquote is het percentage van je toetsinkomen dat je als maximale hypotheeklast per jaar mag hebben. Dit is afhankelijk van jouw toetsinkomen, de toetsrente en je leeftijd. Hoe hoger je toetsinkomen en toetsrente zijn, hoe hoger de woonquote.
Maximale hypotheeklastDit is het bedrag dat je maximaal aan rente en aflossing mag betalen. Dit bereken je door de woonquote te vermenigvuldigen met het toetsinkomen. Wanneer je dit door 12 deelt krijg je een bedrag per maand.
Maximale hypotheekbedragUiteindelijk wordt er op basis van de bovenstaande zaken gekeken naar wat je uiteindelijk maximaal kunt opnemen. Op basis daarvan kun je uiteindelijk bepalen naar wat voor soort huis je kunt gaan kijken.
Soorten hypothekenNu je weet hoe de hoogte van de hypotheek wordt berekend, is het belangrijk om het soort hypotheek te bespreken met je adviseur of hypotheekverstrekker. In principe zijn er twee gangbare soorten hypotheken waaruit je kunt kiezen. Dit is een Annuïteitenhypotheek, waarbij je iedere maand hetzelfde bedrag betaald, maar naarmate de tijd vordert, het deel aflossing steeds groter wordt. Dit komt doordat je natuurlijk veel meer aflost, waardoor het deel rente wat je betaalt vele malen lager wordt, doordat de hypotheeklast daalt. Wel is het goed te weten dat de hypotheekrenteaftrek hierdoor wel lager wordt. De tweede vorm, is de Lineaire hypotheek. Bij deze hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Wat je hierbij ziet, is dat het bedrag aan rente steeds iets lager wordt. Wel is het goed te weten dat de rente alleen over de resterende schuld wordt berekend.
|